Παιδεία και Πολιτισμός

Νεολαία, Αθλητισμός και Εθελοντισμός

Δίνουμε έμφαση στις υποδομές, την αξιοποίηση κονδυλίων, την ασφαλή μετάβαση των μαθητών, την ενίσχυση της καινοτομίας, την κυκλοφοριακή και περιβαλλοντική αγωγή των νέων, την ενίσχυση της συνεργασίας Δήμου με όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
To μεγάλο πλεονέκτημα της Κέρκυρας, ο πολιτισμός, βρίσκεται επίσης στο κέντρο του ενδιαφέροντος μας. Η αρμονική σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν, η εξωστρέφεια όλων των δρώμενων του Δήμου, η σύζευξη με τον τουρισμό, η χρήση νέων τεχνολογιών και η ανάπτυξη υποδομών αποτελούν υλοποιήσιμες δεσμεύσεις μας.

 

Παιδεία

Αν και η δυνατότητα παρέμβασης του Δήμου είναι πολύ μικρή, πιστεύουμε ακράδαντα πως η επένδυση στην Παιδεία, μόνο κέρδος μπορεί να αποφέρει στους νεαρούς δημότες και κατά συνέπεια στο μέλλον αυτού του τόπου.

 • Υποδομές: Συνεργασία με τους διευθυντές των σχολείων και τις σχολικές επιτροπές για άμεσες επεμβάσεις στις προβληματικές υποδομές

 • Σωστή διαχείριση κονδυλίων (Eπιτροπή που θα αναλάβει τον έλεγχο λειτουργίας των κυλικείων των σχολείων καθώς και την απόδοση των ενοικίων προς τα σχολεία). Αμεσότητα στην απόδοση από τον Δήμο των κεντρικών πόρων προς τις σχολικές μονάδες

 • Ενίσχυση συνεργασίας Δήμου- Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και Ιονίου πανεπιστημιου 

 • Διαθεματικά προγράμματα (Ιστορίας και Πολιτισμού του τόπου) με στήριξη από τον Δήμο

 • Διαβάσεις - Σημανσεις αμεσα  με φαναρια η φωτεινες πινακιδες- led - εξω απο σχολεια η σχολικα συγκροτηματα.

 • Σχολικοί φύλακες και συγκεκριμένα μέτρα σε συνεργασία με την αστυνομία για τις σχολικές εγκαταστάσεις.

 • Ειδική μέριμνα και φροντίδα για τις ώρες άφιξης και αποχώρησης των μαθητων απο τα σχολεία για την ασφάλεια τους, σε συνεργασία με τις σχολικές επιτροπές.

 • Αξιοποίηση κτιρίων του Δήμου για σχολικές στέγες και νέους παιδικούς σταθμούς

 • Ουσιαστική στήριξη του Μουσικού Γυμνασίου Κέρκυρας

 • Δημιουργία μαθητικών διαγωνισμών με στόχο την ανάπτυξη και στήριξη της δημιουργικής και καινοτόμας σκέψης των παιδιών του τόπου μας

 •  Μέσω του επιχειρηματικού hub που θα δημιουργηθεί (αναλύεται στο κομμάτι της οικονομικής ανάπτυξης) προσπάθεια για τη στήριξη των νέων του τόπου να δημιουργήσουν στον τόπο τους και να μείνουν εδω

 • Επαναλειτουργία πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής, δημιουργια νέων και παραλληλη διοργανωση τακτικων ενημερωτικων ημεριδων ,ομιλιων απο εξειδικευμενα σωματια η ατομα (πχ  Ι.Ο.Α.Σ) στα σχολεια η δημοσιους χωρους με θεματα γυρω απο την κυκλοφοριακη αγωγη κ συμπεριφορα.

 • Μέριμνα για την Ειδική Αγωγή με αξιοποίηση ακινήτων και πόρων του Δήμου

 • Κανένα παιδί έξω από προνηπιακές τάξεις

 

Πολιτισμός

Πόλις - Πολίτης - Πολιτισμός

Το πρόγραμμα για τον Πολιτισμό δομήθηκε γύρω από τους εξής άξονες:

 1. Το πλούσιο πολιτιστικό παρελθόν της Κέρκυρας και την εξίσου πλούσια σύγχρονη παραγωγή πολιτισμού

 2. Την εξωστρέφεια που πρέπει να διέπει το πνεύμα του Δήμου σε κάθε δράση του και την προσέγγιση όλων των δημοτών ( παιδιά, ενήλικες, ηλικωμένοι, ΑμεΑ, επισκέπτες) οι οποίοι είναι και οι τελικοί αποδέκτες ενός επιτυχημένου δημοτικού προγράμματος.

 3. Την σύνδεση του πολιτισμού με τον τουρισμό καθώς ζούμε σε έναν τόπο που το κύριό του οικονομικό αντικείμενο είναι ο τουρισμός.

 4. Το πολιτιστικό απόθεμα της Κέρκυρας θα πρέπει να συνιστά σημαντικό κομμάτι του τουριστικού προϊόντος που προσφέρει το νησί και, ακολουθώντας την τελευταία τάση στην Ευρώπη και τον κόσμο, να στηρίζεται πάνω στην αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης.

 5. Την ανάπτυξη υποδομών απαραίτητων για την πραγματοποίηση πολιτιστικών δράσεων.

 6. Τη χρήση νέων τεχνολογιών για την ανάδειξη και προβολή του πολιτιστικού πλούτου του νησιού μας.

 7. Ο συνδυασμός μας «Η Κέρκυρα Ψηλά» που διέπεται από πνεύμα συνέργειας και εθελοντισμού θα προωθήσει με κάθε τρόπο τη συνεργασία με όλους  τους φορείς που εμπλέκονται στο πολιτιστικό γίγνεσθαι, συμπεριλαμβανομένου και του Ιονίου Πανεπιστημίου.

 

ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 • Δημιουργία δημοτικού συντονιστικού οργάνου πολιτιστικής ανάπτυξης, ανάδειξης, συντονισμού και εξωστρέφειας όλων των φορέων που παράγουν πολιτισμό στο νησί.

 • Συγκεκριμένα το όργανο αυτό θα στοχεύει στη στήριξη και ενίσχυση υφιστάμενων πολιτιστικών υποδομών και φορέων, όπως η Καλλιτεχνική Σχολή Κέρκυρας, η Πινακοθήκη Δήμου Κέρκυρας, το ΔΗΠΕΘΕ, τα Ωδεία, οι Φιλαρμονικές, οι Χορωδίες, τα Μουσεία, οι ομάδες Χορού, το Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι, Λέσχες Ανάγνωσης, Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών, Αναγνωστική Εταιρεία.

 • Επίσης έμφαση θα δοθεί στον συντονισμό των φορέων αυτών, στη συνεργασία τους και στην διεύρυνση της δραστηριότητάς τους, μέσα από την προβολή του έργου τους τόσο στην υπόλοιπη Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

 • Η συγκεκριμένη δημοτική δομή θα υλοποιήσει τις δράσεις που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προγράμματος από την ΠΙΝ με τίτλο “Φεστιβάλ Πόλης” Κέρκυρας (Γιορτές Πόλης)».

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ

 • Εξασφάλιση χώρων μέσα στον ιστό της πόλης, ανοιχτών ή στεγασμένων, όπου οι φορείς που παράγουν πολιτιστικές δράσεις θα έχουν τη δυνατότητα να τις παρουσιάσουν στο κερκυραϊκό κοινό με βάση ένα πρόγραμμα που θα αναρτάται σε ψηφιακό καλεντάρι εκδηλώσεων στο οποίο θα έχουν πρόσβαση διαδικτυακά όλοι οι πολίτες. Η υλοποίηση αυτού του στόχου προϋποθέτει και την ανακαίνιση και αξιοποίηση κτιρίων που ανήκουν στον Δήμο. 

 • Ιδιαίτερη μέριμνα θα δοθεί στην προσέλκυση παιδιών και εφήβων σε αυτού του είδους τις δράσεις με παράλληλη εξασφάλιση της δυνατότητας για τις ηλικίες αυτές να αναπτύξουν τη δημιουργική τους έκφραση, τη συμμετοχή τους σε καλλιτεχνικές ομάδες εμπνέοντάς τους τη διάθεση να επενδύσουν την ενέργειά τους προς θετικές κατευθύνσεις. 

 • Διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων που αφορούν την οικογένεια σε συντονισμό και συνεργασία με υφιστάμενους φορείς όπως Ιατροχειρουργική Εταιρία Κέρκυρας, ΔΗΜΠΟΠ Νίκος Μώρος, Μουσεία, Σχολικοί Σύμβουλοι κλπ.

 • Προώθηση προγραμμάτων διαγενεακού χαρακτήρα με στόχο την εξοικείωση της τρίτης ηλικίας με τις νέες τεχνολογίες και με εργαλείο τις τέχνες και τον πολιτισμό, υλικό και άυλο.

ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 • Δημιουργία εναλλακτικού προγράμματος εκδρομών των επισκεπτών (λαογραφία, βότανα, τοπικά προϊόντα, τοπική κουζίνα, γαστρονομία, αγροτουριστικές μονάδες, βιότοποι, αλυκές, περιφερειακά μουσεία). Προώθηση αυτών των εναλλακτικών διαδρομών στους κεντρικούς πράκτορες κρουαζιέρας και εναλλακτικού τουρισμού.

 • Δημιουργία πληροφόρησης επισκεπτών σε κεντρικά σημεία της πόλης

 • Σχεδιασμός και υλοποίηση ορθής οδικής σήμανσης – πληροφόρησης των σημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος σε όλη την έκταση του δήμου.

 • Μέριμνα ώστε, με την αξιοποίηση και των δυνατοτήτων της τεχνολογίας,  τα εορταστικά έθιμα της θρησκευτικής λατρείας της πόλης της Κέρκυρας να επανέλθουν στην κλίμακα της παράδοσης και στο μέτρο της ποιότητας για τα οποία έγιναν τόσο ελκυστικά στους επισκέπτες.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

 • Αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών, βελτίωση της λειτουργικότητας, της ενεργειακής εξοικονόμησης, της αισθητικής τους. 

 • Αποπεράτωση των έργων που αφορούν σε χώρους πολιτισμού (πχ Φοίνικας, Οικία Πετσάλη και άλλα).

 • Αξιοποίηση χώρων δικαιοδοσίας του Δήμου Κέρκυρας για τη στέγαση εκθέσεων, εκδηλώσεων, παιδαγωγικών προγραμμάτων, διαλέξεων, παρουσιάσεων, λογοτεχνικών εκδηλώσεων, μικρών θεατρικών παραγωγών.

 

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Ζώντας στην εποχή των ψηφιακών και κοινωνικών μέσων δικτύωσης, κρίνεται απαραίτητη η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων και εφαρμογών της σύγχρονης τεχνολογίας με σκοπό τη διάχυση του πολιτιστικού πλούτου της Κέρκυρας στο παγκόσμιο κοινό και την προσβασιμότητα στον Κερκυραίο πολίτη του διεθνούς πολιτιστικού πλούτου αντίστοιχα. 

 • Σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Τουριστικού προορισμού, αναβάθμιση της δημοτικής διαδικτυακής πύλης corfu.gr. Λειτουργία σε πολλές γλώσσες, επικαιροποίηση πληροφορίας, διαρκής ενημέρωση, ελκυστικός σχεδιασμός.

 • Δημιουργία διαδικτυακού ημερολογίου πολιτιστικών εκδηλώσεων  τροφοδοτούμενο από το συντονιστικό όργανο που θα δημιουργηθεί και πρόσβαση σε αυτό όλων των πολιτών.

 • Δημιουργία ειδικής διαδικτυακής πύλης πολιτιστικού τουρισμού με σκοπό την προβολή των πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων της Κέρκυρας και την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού. Η Πύλη αυτή μπορεί να αποτελέσει ένα εργαλείο που θα ευνοεί  οικονομικές δραστηριότητες όπως κινηματογραφικές παραγωγές, φεστιβάλ, διεθνείς καλλιτεχνικές  συνέργειες, αθλητικά ή γαστρονομικά events κλπ.

 

Αθλητισμός

Η έμφαση στις υποδομές (με ένα ακόμα σύγχρονο κλειστό γυμναστήριο), στον αθλητισμό και την υγεία , στην διοργάνωση συναντήσεων με συλλόγους εκτός Κέρκυρας, στην προώθηση του αθλητισμού για όλες τις ηλικίες, στον πολιτιστικό και τουριστικό αθλητισμό, βρίσκονται στις άμεσες προτεραιότητες μας.

 

Δημοτικό Γραφείο Αθλητισμού

Βασικός μας στόχος είναι η δημιουργία ενός ισχυρού Δημοτικού Γραφείου Αθλητισμού, του οποίου σκοπός θα είναι:

 • Η δημιουργία και λειτουργία αθλητικών κέντρων, γυμναστηρίων, χώρων αθλοπαιδιών και κάθε είδους αθλητικής εγκατάστασης, ώστε να καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες για άθληση των κατοίκων της Κέρκυρας και ιδιαίτερα των νέων μας.

 • Η ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού ως κοινωνικής ανάγκης και η εξασφάλιση της δυνατότητας σε όλους τους δημότες να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας.

 • Η ενίσχυση του σωματειακού αθλητισμού έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στα αθλητικά σωματεία να καλλιεργήσουν σε βάθος τον αγωνιστικό αθλητισμό, καθώς και η ενίσχυση των ομάδων που πρωταγωνιστούν στις Εθνικές κατηγορίες..

 • Η ενδυνάμωση του σχολικού αθλητισμού μέσω συνεργασίας με την Ομάδα Φυσικής Αγωγής και προαγωγή  της συμμετοχής όλων των μαθητών σε αθλητικές εκδηλώσεις.

 • Η καλλιέργεια και ανάπτυξη του αθλητικού πνεύματος, της ομαδικότητας και της ευγενούς άμιλλας, μακρυά από φανατισμούς, βίαιες πράξεις, ανταγωνισμούς και ανισότητες.

 • Η αναβάθμιση του πολιτιστικού και αθλητικού επιπέδου, των σωματικών και πνευματικών ικανοτήτων, και της σωματικής και πνευματικής υγείας των δημοτών μας.

Υποδομές

​Με τις ανάλογες ενέργειες και σε βάθος χρόνου προτείνονται τα παρακάτω έργα:

 • Κατασκευή δύο κλειστών προπονητηρίων μικρής κλίμακας, ένα σε κάθε είσοδο της πόλης, έτσι ώστε να καλυφθούν άμεσα οι αυξημένες ανάγκες των δημοτών μας για άθληση

 • Κατασκευή ενός κλειστού δημοτικού κολυμβητηρίου το οποίο θα καλύπτει αποκλειστικά τις ανάγκες των δημοτών μας για μαζική άθληση

 • Δημιουργία τριών δημοτικών αιθουσών για τις ανάγκες εκτέλεσης των προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού σε τομείς όπως εκγύμναση με βάρη, αεροβική, παραδοσιακοί χοροί, pilates, yoga

 • Κατασκευή δύο υπαίθριων γυμναστηρίων με όργανα γυμναστικής για να μπορούν όλοι οι δημότες μας να γυμνάζονται απολαμβάνοντας το φυσικό περιβάλλον

 • Συντήρηση και λειτουργία ενός σωστού ποδηλατόδρομου σε όλο τον αστικό ιστό

 • Συντήρηση όλων των αθλητικών χώρων της πόλης μας με ελεύθερη είσοδο

 • Ελεύθερη είσοδο σε όλους τους αθλητικούς χώρους των σχολικών κτιρίων του δήμου και κυρίως στα μικρά παιδιά τα οποία θα αθλούνται με ασφάλεια

 • Δημιουργία δύο μεγάλων αθλητικών πάρκων, ένα στο Μον Ρεπό και το άλλο στο νησί του Βίδο καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ενδεικτικές δράσεις

 • Καταγραφή των αθλητικών χώρων και σωματείων ανά άθλημα

 • Δίκαιη κατανομή των πόρων του δήμου

 • Συντήρηση και αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών

 • Δημιουργία υπαίθριων γυμναστηρίων σε διάφορα σημεία του δήμου (εντός και εκτός αστικού ιστού)

 • Καταμερισμός των αθλητικών χώρων με βάση τις ανάγκες των σωματείων και των δημοτών

 • Πραγματική και ουσιαστική στήριξη της Ομοσπονδίας και των σωματείων του Κρίκετ, ώστε δράσεις όπως Σχολικά Τουρνουά, Spring Cup και Διεθνείς αγώνες να αποτελέσουν υποβοηθητικό παράγοντα στην επέκταση της τουριστικής περιόδου και στην προβολή του μοναδικού αυτού διακριτικού χαρακτηριστικού του τόπου.

Ενδεικτικές δράσεις

 • Ενεργοποίηση των προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού με ταυτόχρονη πρόσληψη καθηγητών Φυσικής Αγωγής για τις ανάγκες του προγράμματος

 • Ειδική μέριμνα για την εκγύμναση των ΑΜΕΑ και ευπαθών ατόμων, καθώς και των ηλικιωμένων της πόλης μας

 • Ουσιαστική στήριξη της οργάνωσης και πραγματοποίησης αθλητικών διοργανώσεων όπως Ημιμαραθώνιος, Αγώνες ορεινού τρεξίματος, αγώνες τριάθλου, Σκακιστικών τουρνουά, καθώς και διοργανώσεις υψηλής προβολής που σχετίζονται με τη θάλασσα όπως αγώνες ανοικτής θαλάσσης, κλπ

 

©2019 by Η Κέρκυρα Ψηλά. Proudly created with Wix.com

Κόμβος Αλυκών Ποταμού, 49100, Κέρκυρα

Γίνε αυτός που περιμένεις